Auch im nicht ganz einfachen Jahr 2017 wieder ein Meisterwerk:
Große Intensität, herrlich prägnante Mineralität, perfekt gebändigte Tannine.
Ein Wein, gemacht für die Ewigkeit. Wer jetzt einen Probeschluck nehmen will, der sollte ihn sehr gut belüften und auf die ganz großen Burgundergläser zurückgreifen!
Falstaff:
"„Leuchtendes Rubingranat. Beeindruckende Nase mit satten Noten nach reifen Waldhimbeeren, eingelegten Kirschen und etwas Lakritze, spannend. Am Gaumen viel präzise Frucht, öffnet sich dann mit gebündeltem, feinmaschigem Tannin, salzig und sehr langer Nachhall.“ 98 Punkte
Suckling:
"Wow. What incredible purity to this on the nose with blackberries and raspberries and dark wood, such as mahogany or bark. So perfumed, too. Full-bodied with such a solid core of tannins, yet they are layered and polished and come together nicely. A solid, fine wall of tannins, yet the wine is not aggressive. This is really top." 97 Punkte
Parker:
"Showing resolve and determination, the Paolo Scavino 2017 Barolo Ravera (with fruit from Novello) offers more concentration and a much darker quality of fruit with blackberry and plum. Ravera gives us density and power and a generous display of dark spice with tobacco and toasted hazelnut. Despite that extra muscle and heft, I love how the tannins are so expertly integrated into the fruit." 95 Punkte
Vinous:
„The 2017 Barolo Ravera is dazzling. Deep, potent and virile, the 2017 has a lot to say, but it won’t be ready to drink anytime soon. Black cherry, graphite, licorice, smoke, game, lavender and licorice convey a real impression of gravitas that is reinforced by the wine’s overall feel. This powerhouse Barolo is magnificent today in a sort of old-school meets new-school style.“ 96 Punkte